Saturday, 30 April 2016

Post malas

Salam
Jarak waktu yg sgt pnjang utk memulakan

Rindu kat blog
Mcm2 nk merapu kat sini
Masih tak kesampaian

Terlalu byk yg difikirkan
Lebih mudah tidak meluahkan
Kadang yg tersimpan 
Tak terluah

Bila nak mula

My Mate rosak
Dlm bengkel lagi
Kita tgok
Bila nk siap agaknya

Lap peluh



Monday, 15 February 2016

:: Di mana letaknya hala tuju::


Salam

Isnin yang indah
Motip indah?

Bila ko masuk kerja 
Ada kerja menanti 
Dan 
Bos tiada di opis

Hahahaha
Syurga sangat

So
Ke mana kita minggu - minggu yang lepas
Gi mana ngan diet kita
Okeh Ka?
Ada perubahan?

Hahahahaha

Telah mula insafi diri
Setelah 4 bulan memakan segalanya

Maka
Mari kita muhasabah diri
Ayuh ke arah kesihatan yang jitu

Kuh3

Tak tau nak kata apa

Tadi breakfast dah betul
Tetiba terminum ayaq manis
Keh3

Ala..
Ter....bukan sengaja
Maka mari kita teruskan sahaja
Berjaya atau tidak
Semuanya di atas kemahuan sendiri

Caiyoooookkk

p/s : lapar tidoq la pulakkkkkk
Adiuhhh


Monday, 1 February 2016

:: Mensyukuri NikmatMu::

Salam

Lama dan kurang bersiaran
Tidak sibuk mana
Cuma adakala kekangan waktu membatas segala

Cuaca di luar tidak menentu
Sama la dengan jiwa ini
Kejap panas kejap sejuk
Kejap elok kejap kemaruk
Hihihi...

Ni cerita semalam
Selamat hari jadi, kakak...

Berdebar2 mak ko nak tunggu hari jadi ko
Saban waktu kamu mengira waktu
Bila hari jadi bakal menjelma

Nah...
Kakak...
Tahniah ibu ucapkan

Pertama 
Sudah mencapai umur remaja
12 tahun

Kedua
Layak memiliki kad pengenalan
MyKid harus dilupakan
tersenyum lebar tatkala ibu bawa kamu ke kaunter

Bangga kan?
Sebab kita macam dah besar sangat
Padahal miliki IC je pon

Ibu sengaja bawa ke UTC
Di bangunan itu jugalah ibu membuat IC ibu 
Cerita lama
Yang paling indah dalam hidup

Sebaik pulang sekolah nenek bawak ibu ke tempat kerja
Sedang nenek melakukan tugasannya
Ibu termangu seorang diri dibangku menunggu
Melihat telatah manusia yang rata2 mempunyai urusan sendiri

Hampir jam 4 baru ibu dipanggil
Eksklusif sangat waktu itu
Sebab bergambar bagai bila nak ambil cop jari
Hahahaha....
Untunglah mak kerja buat kad pengenalan
Hahahahaha...

Ketiga
Tahniah ibu ucapkan 
Sebab Allah kabulkan doa ibu
Supaya Mimi tidak dihampakan
Ibu takut Mimi kecewa
( sebenarnya ibu juga...huhuh)
Akhirnya keputusan itu dicapai juga

8A
Tahniah

Atas usaha sendiri
Ibu?
Hanya membantu bila perlu
Doa ibu semoga Mimi jadi anak yang baik, solehah dan berjaya dunia akhirat






Gambar atas 
Kek
Beli kat JJ jek
Sedap plak rasanya
Ingat nak ke SR
Disebabkan sambutan kecil-kecilan
Maka 
Sambar ni aje
Tapi sedapnya
Bukan main...

Lain kali mari kita beli
Tak perlu tunggu hari jadi
Kita makan hari-hari
Hahaha...





Gambar ayah yang semangat menguruskan anaknya
Hahaha...
Ibu hanya duduk sambil tekan henpon
Perghhhh...

Waktu ni pergi tanpa Awie
Dia ke sekolah agama

So laju2 kami ke UTC
tak nak bawak dia
Sangat tidak bermakna kalau dia berlegar2 mengintai kaunter
Sedang kita banyak urusan yang perlu disiapkan

Hasilnya
Semua settle dalam masa sehari

Alhamdulillah

Lepas ni...
nak citer citer lain plak
citer sedih...
Kalau mampu la
Huwaaaaa,,,

Ibu x kuadddd..

( sila betulkan ejaan anda..)

Jom makan.
Lapar pulak rasanya 
Padahal 3 keping biskut berjaya dibenamkan tadi

Huh

Wednesday, 23 December 2015

::Inikah rasanya kecewa Secret Admire 2::


Salam...
Kegilaan apakah ini

Semalam tetiba rasa nak ajak Cik Abe nonton wayang
Hahahaha...
Sejak anak2 tiada di rumah
Maka Merpati...(ayam belanda sebenarnya)
 dua sejoli sibuk dgn aktiviti bujang

First
Beli baju sekolah anak
Main agak2 je
Muat kot

Selesai

Pastu 'terbang' mencari tiket wayang
Gigih betul
Menapak la dua laki bini ke Pawagam
Sampai sana 
Makkk aiii
Tetiba rasa macam ari minggu
Ramainya orang
Check kat screen
Seat tinggal 3 je
3 je?

Cuba gak tanya tiket
Tinggal 2
Tapiiii....
Umpama cinta yang terhalang
Pasangan kekasih bakal dipisahkan
Satu ke hulu satu ke hilir

Tetiba ngeri
Sebab
Membayangkan yang duduk sebelah bukan rakyat tempatan
Kah3

Kensel
Balik dgn kehampaan
Kecewa yang amat sangat
Putus terpaksa pun tak macamni

Hati bagai dicarik2
Jiwa bagai melayang terbang
Harapan punah
Berkecai impian
Berderai bak kaca
Dikutip disambung tak bisa
Pedih rasa hati
Nak kutangis...
Dah kenapa??

Kah3
Singgah kedai
Dengan hati yang bengkak
Jiwa yang sengkak
Maka order mau hebat
Makan sedap

Mee Kung Fu
(sbb rasa nak kungfu je kat pawagam tu)
Keropok ikan satu pinggan
Nasi goreng USA
(kalau ada Syria punya pun makcik order laaa..)
Then
Tibai Nescafe Ais gelas besar

Senak

Sudahnya
Kol 3 pagi baru lelap
Good Job Babe.

Ko punya pasallah
Shah Rukh Khan

Dilwale
Me Kajol
Sila ketawa hingga keluar air liur

Errr...
Tu Secret Admire makcik
Dari dulu sampai la ni

Secret tau
Jgn bagitau org lain.

Ngee

Adios.

(cerita benar: makcik download tanpa subtitle... hahahaha..)

Tuesday, 22 December 2015

::Teruskan Bersyukur Walau Sedikit::


Salam 

Dua tiga hari ini agak kelam kabut
Anak2 sudah lama dibawa bercuti oleh Along
Yeahhh...
Maka lebarlah sayap berlemak ini
Sepagi hari tidak sibuk seperti selalu
Kuali periuk digantung kering
Saban waktu makan luar
Sesekali bila bosan 
Masak selauk dua untuk mengalas perut

Krik..krik..krik..

Lauk satu dua kira alas ye...
Kalau x beralas... mau sedulang dua
Heh...

Kenapa masih kelam kabut ya..
Sebab suka berlekaan saat nak ke kantor
Bermalasan melayan kartun pagi
Golek-golek sesudah subuh tak reti nak bersiap
Bila jam 7 baru tak cukup tanah nak cari baju
Cari tudung
Gosok baju
Gosok tudung
Dah kenapa??

Huh...

Hari ini...
Macam biasa berlambatan (sengaja lambat)
Tetiba rasa sempat nak Dhuha di rumah
Padahal baju baru nak gosok
Tudung pun x matching ngan baju
Tetiba..
Hamek ko...
Lambat sungguh

Tapi janji Allah
Akan memanjangkan masa untuk mereka yang berDhuha
Maka 
Laluan mudah melepasi 7 traffic light

Hahahahaha
Gumbira...gumbira...
Biasanya traffic light ni akan ngam2 merah
Tapi hari ini...
Sangatttttt mudah
Huhuhuu

Maka berhuhu lah ke kantor
Punch Card pun berbaki 4 minit lagi
Masih sempat membetul tudung yang senget sebelah kiri
Keh3

Mari bersyukur
Sebab rezeki itu bukan sahaja dari wang ringgit
Tetapi kelapangan masa juga dikira rezeki

Syukur Ya Allah 
Kerana memudahkan hari ini

Mood
Baik..

Ngeee...

Wednesday, 18 November 2015

::Try Masak::Spaghetti Senang Baq Hang::


Bosan lagi...
Dah petang2 rasa kelaparan tu ada
So jom feeling tengah godek2 sesuatu di dapur

Resepi ni simple n mudah
Tak perlu resepi pun
Sebab ala instant juga

Tapi x pe la
Nak bubuh juga sebab takut tahun depan lupa plak
Maklumlah, nak membuatnya amat jarang

Kalau pi vacation memang menu wajib
Sebab mudah nak bawa
Bahan2 pun x banyak
Senang nak dapat kat mana2 Store

Jom anak2
Kita masuk dapur

Bahan2

1 bungkus Spaghetti ( Kimball)
 1 tin kecil Sos Spagheti Prego ( Merah)
1 tin kecil Sos Spagheti Prego (Hijau)
1@2 keping daging burger (Ramly)
1/2 Labu bawang Holand
3 sudu cili paste ( cili giling)
Air secukupnya
Tomato didadu
Garam/Gula
Serbuk Oregano (option)
Minyak 

Cara

Spagheti direbus hingga lembut
( 15 hingga 20 minit)


Panaskan minyak
Tumis bawang holand hingga naik bau
Masukkan pes cili 
Macam nak buat mee goreng tu
Dah garing
Masuk daging burger yang dihancurkan
( kalau ada daging kisar pun ok)
Masak hingga daging empuk
Masuk sos spagheti ( 2 tin)
Masuk Air lebih kurang 1 tin
Kalau rasa kurang kuah, boleh tambah lagi
Tapi jgn banyak sangat sbb kalau cair x sedap
Bila kuah dah mendidih
Kecilkan api dan masukkan gula, garam dan serbuk oregano
Masuk juga tomato yang didadu
Biar mendidih sedikit
Kacau2 sikit supaya x hangus kuah di bahagian bawah

Siap.
Hidangkan bersama spagheti

Nota: kenapa ada pes cili
Sebab nak menambah rasa pedas
Kalau yang x suka pedas bolehlah curah je sos spagheti tu
 dan ikut arahan memasak di luar tin

Daging burger boleh ganti dengan sosej
Tambah cendawan butang juga digalakkan

Untuk hidangan boleh diasing kuah
Atau dimasukkan spagheti dalam kuah
Ikut suka

Ok
Jom makan...
Lapawwwww...



Tuesday, 17 November 2015

::Secret Admire 1::


Salam...
Hamboi kemahen lagi makcik kantin bercerita pasal secret admire
Neelofa ke ...
Jihan ke..
Hanis Zalikha ke...
Janna Nick ke...
Opss... baru tau budak tomboi sweet dalam citer mlm Rabu tu Janna Nick
Hahahaha...

Makcik tua ini memang susah nak menghafal nama retis baru
Ndak2 retis pompuan.
Kemahen 'lemVape' mengingati namanya
Lain le retis lelaki
Makcik kenal tuuuu...
Hahahaha...

Nampak tak kat situ ada sikap 'bias'

Tapi citer budak tomboi sweet tu best
Makcik suka, nak..
Selalu paksa budak opis ni download
Macam makcik muda2 dulu
Tomboi kemain
Pakai track suit lipat sampai lutut
Baju lipat sampai lengan
Pakai topi walau dalam rumah
Saikoooo...
Hahahaha..

Tapi cuba korang suruh panjat tangga
Gigil nak
Panjat pagar pon x lepas
Tomboi konon kan...
Hadoo..

Yang turut terjebak 
My sweetie doter
Baru nak remaja memang cenggitu
Teruk makcik dari dia
Hahaha...

Selain cerita malam Rabu tu
Gegar Vaganza pun dilayan
Haaa... yg tu artis zaman makcik
Ada yang dah kembang, dah kecut
Tapi diorang le dulu2 makcik admire
Hamboiii...

Masa sekolah, masuk uni dulu...
Lagu diorang la peneman idup makcik

Ye la...
Nak harap boipren...
Nan Hadooo...
Lagu hits le menemani makcik yang dok jauh dalam hutan
Kah..kah,,kah,,,

Selain lagu...
Aktiviti makcik ialah mengumpul Setem
Cehhh,...lorat lak rasa
X de makna nak kumpul setem
Setem pun dari satu negeri je
Tak berubah2 sampai grade
( yg faham, faham le... yg x faham... sudah hihihi)

Makcik sebenarnya suka kumpul secret admire
Harussss...
Dari darjah satu Kuning makcik ada secret admire
Makcik memang suka kumpul SA
Hobi ke apa ke x tahu le
Minat tu terhenti bila dah kahwin
Kahahahahak...

Dah kenapa nak kumpul SA plak kan
Laki sapa nak tengok
Perghhh...

Bila hujan2 cenggini
Teringat jugak perangai pelik tu
X sesuwaiii sangat
Sesal separuh nyawa..
Pffttt...

Udah le
Makcik nak sambung koje
Bubbye

note: asal hapdate ... kahahaha